OSG Willem Blaeu

 

Willem Blaeu als Topsport Talentschool

OSG Willem Blaeu is een Topsport Talentschool. Dat wil zeggen dat onze school een aankomend topsporter met een erkende NOC*NSF status (LOOT leerling) verkregen vanuit de bond en talentvolle sporters uit de regio (Talent leerling) verkregen vanuit de school zo goed als mogelijk helpen om sport en studie te   combineren. Er zijn 30 Topsport Talent scholen in Nederland.

Hoe krijg je de NOC*NSF status?

De toekenning van de NOC*NSF status is gekoppeld aan de talentendatabase van NOC*NSF. De database van NOC*NSF wordt gevuld door de sportbonden; zij leveren de namen van hun talenten aan bij NOC*NSF. Als je van jouw sportbond de status van [B] Belofte, [NT] Nationaal Talent of [IT] Internationaal Talent hebt gekregen, dan kom je in aanmerking voor de Topsport Talentfaciliteiten. Topsport Talentfaciliteiten zijn uiteraard alleen verkrijgbaar op één van de 30 Topsport Talentscholen. Onderstaande criteria zijn indicaties waar aan je dient te voldoen om een NOC*NSF status te krijgen.

 • De nationale top in jouw leeftijdscategorie;
 • Een regionale selectie;
 • Een hoge notering op een officiële ranglijst;
 • Talentvolle voetballers moeten op het hoogst mogelijke, landelijke niveau in hun leeftijdsklasse spelen;

Topsport Talentfaciliteiten

Onderwijs

Op een Topsport Talentschool kun je voortgezet onderwijs volgen met extra onderwijsvoorzieningen waardoor je (top)sport en studie goed kunt combineren. Voorbeelden zijn:

 • Een aangepast lesrooster (zover mogelijk) dat ruimte laat voor trainingen en wedstrijden.
 • Indien nodig een (gedeeltelijke) vrijstelling van bepaalde vakken in zowel de onderbouw als de bovenbouw.
 • Indien nodig uitstel of vermindering van huiswerk.
 • Voorzieningen om achterstanden weg te werken, onder andere d.m.v. een huiswerkklas voor de onderbouw.
 • Een aparte studieruimte met computers, stilte ruimte en toets ruimte.
 • Uitstel of aanpassing van de afname van repetities of schoolexamens.
 • De mogelijkheid tot gespreid examen over twee jaar.
 • De begeleiding door een Topsport Talentbegeleider.

Begeleiding

Als LOOT leerling krijg je een persoonlijke Topsport Talentbegeleider toegewezen. Deze bekijkt samen met jou welke faciliteiten er geboden kunnen worden. Dit hangt o.a. samen met het niveau waarop jij sport. Jouw wensen worden naast je persoonlijk lesrooster gelegd en wij proberen tot een zo optimaal  mogelijke situatie te komen. Vrijgekomen uren kunnen worden besteed in de studieruimte zodat je ’s middags en ’s avonds zo min mogelijk tijd aan je huiswerk kwijt bent. Naast de dagelijkse contacten voeren wij 3 officiële gesprekken: doelstellingsgesprek, voortgangsgesprek en evaluatiegesprek.

Talentontwikkelingsprogramma’s

Aan de Topsport Talentschool zijn meerdere talentontwikkelingsprogramma’s aangesloten. Vanaf het schooljaar 2015/2016 zijn we met een jongensvoetbalacademie gestart. De overige talentontwikkelingsprogramma worden georganiseerd door externe partijen: rugby (Rugby academy NW), meisjesvoetbal (VV Alkmaar Voetbal Academie), volleybal (Nevobo), softbal, basketbal (Tristan van Santen basketballacademy), hockey (Regionale Hockeyopleiding Alkmaar) en judo (Tom van der Kolk). Daarnaast zijn er samenwerkingsverbanden met de zwemvereniging DAW, Holland schermen, Triffis trampolinespringen, turnvereniging Saturna en tennisacademy van Gelderen. Tevens begeleiden we vele individuele sporters.

Vele topsporters uit de regio Alkmaar hebben de combinatie sport en studie gevolgd bij de Topsport Talentschool de OSG Willem Blaeu, Alkmaar. O.a. Koen Verweij, Lars Elgersma, Jade van der Molen (schaatsen), Ron Vlaar, Khalid Boulahrouz, Jermain Lens, Adam Maher, Luciano Narsingh, Wesley Hoedt, Guus Til en nog veel meer (voetballers), Kim Polling (judo), Nycke Groot (handbal), Quinta Steenbergen (volleybal), Christel Boeljon (golf), Mike Nahar (basketbal), Mark Duursma (honkbal), Kim Polling, Maureen Groefsema (judo), Roxane Knetemann, Claudia Koster, Ivar Slik (wielrennen), Renee Reinhard, Cindy Burger (Tennis), Brenda Beers, Maxime van Dalen, Kimberley Jones (Softbal) Tessa Brouwer (zwemmen) en nog vele anderen.

Voetbalacademie

De Voetbalacademie geeft jou de kans om je voetbaltalenten extra te ontwikkelen onder en aansluitend aan schooltijden. Zo combineer je sport en studie. De voetbalacademie is alleen voor de eerste drie leerjaren. Het talentontwikkelings-programma van de Voetbalacademie is modulair opgebouwd, wat ervoor zorgt dat iedereen op zijn eigen niveau zich kan ontwikkelen. De trainingen van de Voetbalacademie zijn extra ontwikkelingsmomenten naast de voetbaltrainingen bij de eigen voetbalclub. Zo ontwikkelen we niet alleen het individu, maar ook de voetbalvereniging heeft er profijt van.

Financiën

Aan de talentontwikkelingsprogramma’s zijn kosten verbonden, voor de school en sportbond/vereniging.  U krijgt een factuur van school betreffende de Topsporttalentbegeleiding op de Topsport talentafdeling (zie kosten). Daarnaast ontvangt u een factuur van de betreffende sportbond/vereniging, voor de training/begeleiding, de kosten hiervoor variëren per sport, neem hiervoor contact op met de betreffende sportbond/vereniging.

Sport en studie combineren? Doe mee aan de trials 

Meer Informatie:

www.willemblaeu.nl

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen via het nummer 072-5122477 toestel 180,

of  een e-mail sturen naar: [email protected]

download (2)

 

Berichten worden verzonden naar [email protected]

Dojo RTC NOORD WEST

 

Kennemersportcentrum

Ijsbaanlaan 4a

2024 AV

Haarlem

 

Contact formulier